Proces so seneckou časťou sýkorovcov sa blíži do záverečnej fázy

18.02.2012 Bratislava

Bratislava 18. februára (TASR) - Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) pokračuje od pondelka 20. februára hlavné pojednávanie so seneckou a pezinskou vetvou bratislavskej skupiny sýkorovcov.

Proces je vytýčený na štyri dni až do štvrtka 23. februára a nevylučuje sa, že sa dostane do záverečnej fázy a mohlo by sa pristúpiť k prednesu záverečných rečí. Hlavný obžalovaný Martin B. je stále na úteku.

Jeden z obvinených v kauze tohto sýkorovského gangu Alexander B. mal v polovici októbra po prvý raz vypovedať pred senátom ŠTS. Z výsluchu však vtedy nič nebolo, pretože Alexander B. toho nebol schopný. Pred vyše dvoma mesiacmi sa vo väzbe obesil jeho brat a spoluobvinený Róbert B. Alexander B. odvtedy podstupoval psychiatrickú liečbu. \"Celú noc som nespal, nejedol som, som úplne v koncoch. Chcem sa brániť, ale nevládzem. Stále čítam bratove listy, čo mi písal,\" povedal pred súdom Alexander B., ktorý chce vypovedať, len čo sa jeho zdravotný stav zlepší. Obhajca Stanislav Jakubčík žiadal vtedy, aby bolo pojednávanie odročené, pretože obvinený v súčasnosti podstupuje liečbu a nechápe zmysel trestného konania. Súd počas prestávky od lekára obvineného zistil, že podávané lieky nemajú vplyv na chápanie Alexandra B. Obvinený 17. októbra nevypovedal, no podľa zákona tak mohol kedykoľvek počas procesu urobiť. Vo februári 2009 spustili policajti akciu, pri ktorej chceli zadržať 11 údajných sýkorovcov. Podarilo sa im nájsť desať mužov, z ktorých deväť skončilo vo väzbe. Jedného z bossov gangu Martina B. sa vtedy neporadilo chytiť a doteraz ani vypátrať. Obžaloba je podaná za 16 skutkov, z toho 12 spáchaných zločineckou skupinou. Väčšine obžalovaných hrozia tresty odňatia slobody od 20 do 25 rokov väzenia alebo na doživotie. Obvinení sú stíhaní za zosnovanie zločineckej skupiny, vydieračský únos, keď od brata poškodeného pýtali 66.300 eur, vyberanie výpalného, podvod, nedovolené ozbrojovanie a iné trestné činy. Tesne pred začiatkom súdneho procesu - 10. augusta spáchal obvinený Róbert B. vo väzení samovraždu. Obhajca Jakubčík tvrdil, že na vine sú vyšetrovatelia a prokuratúra, ktorí na Róberta B. vyvíjali nátlak. Zástupcovia orgánov činných v trestnom konaní to odmietli. Trestné oznámenie pre trestný čin usmrtenia, ktoré podala rodina Róberta B., bolo podľa vtedajšieho vyjadrenia trenčianskeho policajného hovorcu Pavla Kudličku odmietnuté.

Na začiatku minulého roka príslušníci Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) zaistili ďalšiu časť bratislavskej skupiny sýkorovcov. Medzi nimi bol aj Ladislav B., považovaný za jedného z posledných troch žijúcich bossov tejto skupiny a vplyvný muž Viliam R. Táto skupina je okrem iného obvinená z úkladnej vraždy spolupáchateľstvom v štádiu pokusu. Mali sa pokúšať zavraždiť jedného zo svojich komplicov Martina H. s prezývkou Rezeň, ktorý je však obvinený z iných trestných činov v iných kauzách. V prípade pripravovanej vraždy a v prípade tejto časti dovedna piatich sýkorovcov ešte špeciálny prokurátor obžalobu na ŠTS v Pezinku nepodal.
 

Vyberte región